Elmont - Kominki szamotowe akumulacyjne
Napisz do nas: biuro@kominki.tarnow.pl

Oferta

Piece chlebowe - powroty do dzieciństwa

Wielu z nas pamięta jeszcze zapach prawdziwego chleba – takiego pieczonego w naturalny sposób, pieczołowicie wyrabianego przez nasze bacie czy też jeszcze przez nasze mamy. Z pewnością zapachu takiego chleba nie da sie zapomnieć. Nie mówiąc już o smaku, który był tak wyjątkowy, że do dzisiaj jest przez nas wspominany. Wtedy było to najlepsze jedzenie. Pajda chleba posmarowana grubą warstwą świeżego masła. Chrupiąca skórka, której trzask w ustach był najlepszą chwilą jedzenia, później następowało delektowanie się tak prostym a jakże pysznym posiłkiem. Dzisiaj zwykle chleby już tak nie pachną. Pełno w nich ulepszaczy i konserwantów, które przecież mają negatywny wpływ na nasze zdrowie. Dlaczego zatem nie sięgnąć wstecz do czasów tradycyjnego pieczenia chleba. Przecież  jest to nie tylko zdrowe i naturalne, ale także może dzisiaj  stać się ciekawą formą wspólnego biesiadowania. Może to być element zabawy i cieszenia się sobą. Takie chwile możemy przeżyć budując w naszym ogrodzie piec chlebowy!

Tak, to wspaniałe, mieć zawsze świeży chleb, pachnący tradycją a jaka radość płynąca z faktu, że samodzielnie go przygotowaliśmy. Taki chleb nie zawiera konserwantów, po prostu Ty sam decydujesz, jaki ma być, z jakiego przepisu będziesz korzystać a może sam wymyślisz nowy interesujący przepis – taki, który stanie się specjalnością Twojego domu a który będzie starannie przez Ciebie przechowywany i przekazywany następnym pokoleniem! – Prawda, że taka myśl jest naprawdę frapująca. Kolejną nieprzeciętną zaletą takiego pieca chlebowego jest to, że będzie on interesującą dekoracją Twojego ogrodu. Zyska on unikatowy charakter, który będzie przyciągał Twoich przyjaciół. Piec chlebowy stanie się, więc centrum - swoistym sercem ogrodu, które cieszyć cię będzie, jakością i cudownymi chwilami, które będziesz tutaj spędzał przygotowując pyszny bochenek chleba. Co ciekawe kształt takiego pieca nie jest przypadkowy, bowiem taki piec znany jest od  wieków i na przestrzeni kilkuset lat był ciągle udoskonalany tak, aby proces pieczenia pieczywa przebiegał szybko i sprawnie.  Dzisiaj także piece są udoskonalane, tak, aby osiągnąć pełnię satysfakcji i komfortu użytkowania.  Przy budowie bardzo ważna jest komora samego pieca, odpowiednia jej wysokość, kąt nachylenia czy grubości paleniska. W raz z rozwojem i popularnością piecy chlebowych paleniska zaczęto konstruować, jako odrębną całość w postaci wkładów do pieców. W ten sposób możemy je dowolnie wykończyć, nadawać formę taką, jaką chcemy. Piec chlebowy jest, zatem połączeniem tego, co tradycyjne z nowoczesną formą konstrukcji